Sep 062009
 

Rodren är en standardprodukt, vilket gör att dom inte passar perfekt i min design. Tillverkaren tyckte inte att det var bra att ha 90° vinkel mellan rodrets överkant och axeln, utan tyckte 87.3° var mycket bättre. Och så ville dom ha väldigt mycket mer betalt för att göra en specialare med 90°.

Anledningen är säkert att många båtar har vertikal roderaxel och lite sluttande botten, och då passar det någotsånär så länge rodret står rakt fram. Men så fort man svänger blir det en stor glipa mellan rodret och botten, och då minskar rodrets effektivitet radikalt. Sånt gillar inte jag. Framför allt får båten lättare att broach:a då. Alltså har jag 90° mellan roderaxel och botten. Istället får jag lägga på lite extra plast på rodrens överkant, så att den kommer i rät vinkel med axeln.

Så idag har jag snickrat ihop en ställning så jag kan ha rodren stående medan jag jobbar med överkanten.

roderstativ


  2 Responses to “Regniga söndagar kan man gulla med sina roder.”

  1. otroligt finns det företag som bara gör roder?:)

    • För några år sedan så satt jag bredvid en säljare på en flygresa. Han jobbade för en av de tre tillverkare i Europa som gör gångjärn. Fick lära mig att hela det Europeiska behovet av gångjärn hanteras av tre företag, som bara gör en enda sak – gångjärn. :) Är väl typ lika inom båtbranschen :D