Sep 032009
 

global-supply

Att bygga en Journeyman… En globaliserings-studie.

I en förort till Köpenhamn gjuts det just nu roder och svarvas roderaxlar för full fart. I Finland händer mycket: Från Helsingfors har superproffsiga kabeltätningar för vattentäta skott dykt upp, och utanför Åbo monteras 2 stora dieselvärmare. Britterna stod för den första leveransen, med ett gäng korrosionståliga gasfjädrar.

I lastutrymmet på ett Cathay Pacific-flygplan någonstans mellan Adelaide och Tallinn står en pall med hydraulisk styrutrustning och en autopilot. I Shanghai:s röriga industriförort Wuxi arbetar ett gäng kvinnor under ledning av en kines som döpt sig själv efter Keanu Reeves med att pressa kompositplattor till inredningen. Utanför Vancouver i British Columbia står en färdigpackad kartong med speciallåscylindrar för undervattensbruk och väntar på att bli upplockade.

I Padova i norra Italien svarvas som bäst snygga vinschtrummor i aluminium. I Tallinn svettas ett gäng kraftiga ryska män vid en jättestor maskin med att bocka tjocka hårda stålplåtar till mjuka vingprofiler.  Och i Norsborg söder om Stockholm sitter en kille som heter Göran och skruvar ihop ventiler till maskinen som ska lyfta kölen.

Och i centrum ligger Oti, och här sitter jag och käkar syrad vitkål.

…musik: Jacques Brel.


  5 Responses to “Surkål. It’s a Global Thing!”

  1. Hela världen är med och jublar.
    Kanske måla flaggor på båten?

  2. *skrattar*
    Syrad vitkål fick jag faktiskt till min lunch idag.
    Jag ligger i hårdträning inför nästa veckas besök. ;-)

  3. …”speciallåscylindrar för UNDERVATTENSBRUK”. Det är väl en segelbåt du jobbar på va?

  4. @Stefan: ….ja alltså det är hydrauliska cylindrar som kommer att låsa kölen i nedfällt läge. Dom sitter inne i kölboxen under vattenlinjen.