Jag hade hoppats på att kunna rapportera att alla spant var uppsatta idag, men sen igår har inte mycket hänt. Detta på grund av att killarna har svårt att få förskeppet att bli perfekt symmetriskt. Vi får hoppas på morgondagen.
Å andra sidan är det inte många som läser bloggen just nu, ni är väl ute och försöker dämma upp nån översvämmning eller nått….
Ni som är hemma kan ju fundera en stund över kreativa förslag till min matlagning. Råvaruutbudet är inte som i Hötorgshallen direkt här. Korv, skinka och sill finns. Och kyckling. Glöm alla exotiska grönsaker och kryddor. Tänk svensk lanthandel. Jag utmanar härmed läsarkretsen på menyförslag, eftersom jag blivit trött på korvgryta och skinkpasta. Måste hitta på nått nytt!
Comments
3 responses to “Förskepps- och menyproblem”
Dina förskeppsproblem rår jag förmodligen inte på, men angående menyn har jag några förslag ur husmanskostkategorin.
Pastor Rikards köttfärslimpa:
(Förutsätter att du får tag i köttfärs, annars kan du väl ta lite köttslamsor och be Alunaut köra dem i bandsågen ett par gånger… om inte annat så blir det en skithäftig video till bloggen… ;-)
—
2 dl skorpmjöl
1 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
1 ägg
2 rivna lökar
1 matsked kalvfond
Rör ihop allt i smeten. Får inte vara för löst, ska vara lite degliknande.
Slå sedan i 800 gram kalvfärs, gärna med lite blandfärs i (400 gram).
Krydda med vitpeppar + salt, kanske 2 tsk var.
Rör ihop rubbet igen. Upp med köttröran på en plåt och forma till en limpa (eller två, den andra kan du ju spara och ha till mackor resten av veckan).
Gör en längsgående skåra och tryck i 8-10 katrinplommor, typ Sunmaid och stäng därefter skåran. Går även att vända upp och ner på limpan så att skåran hamnar underst.
Ställ in i ugnen på 175 grader, 1 timme.
Servera med pressad potatis, lingon (eller nåt) och saltgurka.
—
Kalvfonden är inte absolut nödvändig och det är inte nödvändigt att blanda färssorter heller. Vidare kan du använda vad som helst (nästan) att stoppa in i färsen. Tranbär har de väl i öst också? Det funkar. Torkade aprikoser, äpplen? Javisst. Du hajar.
En till, kanske lite mer passande till sommarmenyn:
Modifierad Salad Nicoise
(Blir 4 portioner, går ju att spara)
1 huvud grönsallad
200 g späda haricots verts (om det finns – annars använd vad för sorts färska bönor/ärter i skida de nu än kan tänkas ha)
3-4 tomater i klyftor
1 burk tonfisk (du kan även ta vilken abborre som helst, halstra och slänga på… faktiskt. Det finns förmodligen få matpuritaner som slår dig på fingrarna för detta i din nuvarande, prekära situation)
1 ask sardeller
1 dl svarta oliver (eller gröna, om det inte finns heller)
3 msk kapris (om det inte finns går att leva utan)
5 hårdkokade ägg i halvor
Potatissallad:
700 g potatis
1 hönsbuljongtärning + 1/1 dl hett vatten
1 msk vitvinsvinäger
2 msk finhackad lök
2 msk persilja
1 tsk salt
1/2 krm peppar
Dressing:
1 msk färskpressad citron
1/2 tsk ljus senap
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Skrubba potatisen, skär den i skivor och koka den mjuk. Sila av och blanda den med buljong, vinäger, hackad lök, persilja, salt och peppar. Blanda dressingen och låt bönorna marinera en stund i lite av den. Skölj och torka salladsbladen och klä in ett salladsfat med bladen. Lägg potatissalladen i mitten och tomater och bönor runtomkring. Halstra fisken snabbt och lägg ovan på salladen (fanns ingen färsk fisk så strö tonfisken ur burk på här). Garnera med ägg och sardeller. Strö över oliver, kapris och persilja.
Sista. Den här måste ju gå att göra…
Ostfylld kycklingfilé
1 kycklingfilé
1 bit av nån form av ost med smak. I brist på ädlare former går att fuska med grönpepparcantadou eller philadelfia-gräslök eller liknande.
Peppar
Salt
1 msk hackad persilja
1 1/2 dl grädde
Ris el. potatis
1. Sätt på ris eller potatis. Varför inte klyftpotatis i ugn? Har de rödbetor? Skär i några också och lägg med potatisen.
2. Skär ett hålrum i filén och fyll med ost. Stek köttet på hög värme tills det fått en gyllenbrun färg.
3. Ta ur filén ur pannan och slå i grädden. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
4. Lägg tillbaka filén i pannan och låt puttra 5-8 minuter. När köttet känns stumt när du trycker på det med gaffeln är det klart.
5. Servera med klyftpotatisen/riset, strö lite persilja över.