Jul 092009
 

Lång dag idag. Upp tidigt, träffade Mark kl 06.45 för att ta 8.00 färjan från Kiuvastu. Blåste som fasen. Framme i Tallin åt vi en snabb pizza kl halv elva eftersom vi insåg att vi inte skulle få nån lunch. Sen in på BLRT Group (flygfoto).

En rolig grej med Mark är att man inte riktigt väntar sig att han – som chef på ett litet varv på landet i Estland – ska vara så språkkunning. Men han talar flytande estniska, engelska, finska och ryska. På BLRT är nästan all personal ryssar, så det kom väl till pass.

Efter viss förvirring beroende på att vår kontaktperson glömt mötet och befann sig i Danmark så träffar vi produktionschefen Oleg Tsvetkov. (Sorry, fotoförbud rådde, så inga bilder…) Jag har inte avslöjat för dem att jag pratar ryska, så när Oleg frågar Mark om det är samma material överallt i kölfenan lyckas jag klämma in “Ja, samma överallt” på ryska, vilket leder till total tystnad runt bordet och imponerade blickar. Kände mig mycket nöjd :-)

Efter en stunds tveksamhet och lite diskussion säger i alla fall Oleg att han tror att dom kan klara att bygga fenan. Sen får vi en liten rundtur och kollar på lite vindkraftverk och en bit av Stockholms blivande tågtunnel.

En rolig detalj om tunneln: Den ska till Stockholm, men är för tung för att lyftas ombord på ett fartyg. Därför kommer man ta ta en transportpråm, ställa den i en torrdocka och sedan sänka både dockan och pråmen till botten under tunneln, för att sedan lyfta alltihopa med torrdockan och sen tömma pråmen på vatten och till sist sänka dockan igen. Simsalabim har man lastat tunneln på pråmen!

Vägen hem blir seg, eftersom färjorna i Virtsu haft flera stopp under dagen pga den hårda vinden. Fyra timmar kö… Boooring. Och ingen mat. Trött som en örn har jag nu efter en 14-timmarsdag precis kommit hem till min kära rysslänga, fått lite korvgryta och en bärs. Håll tummarna nu för att det går vägen med BLRT, annars vet jag inte vem som sak kunna fixa kölfenan!


  One Response to “Snabbvisit i Ryssland”

  1. Visste inte att du pratade ryska också, J!
    Måste ju komma rätt bra till pass när urinvånarna tror du inte förstår vad som diskuteras.

    Håller tummarna för att det funkar för dig med BLRT. När får du besked?