Jul 022009
 

Idag blir det en första lektion i konsten att bygga en Journeyman 60. I den här spännande videon får du se ett av spanten sättas ihop. Kom gärna med kommentarer på hur ni vill se liknande lite mer varvstekniska videos. Massor? Eller blir det för maskintekniskt och tråkigt?


  7 Responses to “Konsten att bygga ett spant”

 1. Maskintekniskt är bra. Bilder av båtar i solnedgång och fabrikspanorama har man sett förut, det här är ju det intressanta. Hade gärna sett hur ni skär ut delarna till spanten ur metallen också. Den maskinen brukar vara rätt häftig att se in action.

  Slipas fästena för de tillfälliga fästvinklarna av/bort? Eller ingår det i finputsningen på slutet?

 2. Skärarbetet är färdigt, och den maskinen står hos en underleverantör i Tallinn, så dessvärre har jag inga bilder på det. Vattenskärning är dock inte så himla spektakulärt. Det pyser lite och rinner vatten… Laser är mer dramatiskt, men varvet valde vatten i det här fallet.

  Alla tillfälliga punkter putsas bort allteftersom dom inte används längre. Det är en av fördelarna med aluminium som material för one-off-byggen. Hål kan fyllas med metall och ytor slipas rena till samma skick som när plåten var orörd. Dvs man kan hålla på med bitarna som man vill under tillverkningen men ändå få ett fint slutresultat.

 3. “Vattenskärning är dock inte så himla spektakulärt” En vattenstråle som skär igenom tjocka aluminium-plåtar hade platsat i vilken James Bond film som helst, men är lite för tråkigt för Herr Skeppsbyggarens video. Jo, jag tackar ;-)

 4. Teknisk analfabet tycker att det är spännande att följa skeppsbygge med ljud och bild i pop-version.

 5. Vad ska båten heta? Hjälper Jesper till att bygga båten?

 6. Massor. Mer. Mer.

 7. visa mer visa mer;) vill se allt (nästan iaf)