Oct 222009
 

Sent igår kväll dök kölfenan upp. Det känns bra att en av dom delar som jag för 6 månader sen inte visste hur jag skulle lösa nu ligger här på golvet med alla sina 550 kilo höghållfasthetsstål. Ingen skönhet än kanske, men det är en del jobb kvar. Det vita som ser ut som färg kring svetsarna är titanoxid-rester från täthetstesterna. Vitt betyder tätt. Om svetsen varit otät skulle man se röda fläckar från kontrastvätskan.

keel-arrival

Först ska fenan sandblästras. Sedan täckas med ett tjockt lager korrossionsskyddande färg av en speciell epoxyblandning som är lite lätt elastisk. Elasticiteten behövs eftersom fenan kommer att flexa lite lätt när båten lutar, och vanlig epoxy är hård och spricker lätt. Efter korrossionsskyddslagret ska främre och bakre kanten spacklas och slipas till rätt profilform. Det var inte genomförbart att tillverka den exakta profilen i Hardox 450-plåten, den är inte helt lätt att bocka… Sedan kommer såklart ett lager antifouling-färg.


  One Response to “En fena på kölen”

  1. Är det inte kallt att ligga på den där, undrar Ingrid.