Aug 242009
 

Ett litet bakslag kom idag. Jag måste erkänna att jag varit förvånad att det inte varit mer problem, speciellt med tanke på att det är första båten jag någonsin konstruerat. Men i alla fall…. När plåtarna nu ska på märker vi att det som kallas “ratholes”, råtthål alltså, sitter på fel ställen. Råtthålen är urtagningar i spanten som görs för att man ska komma åt att göra en bra och vattentät fog i skrovplåtarna. På grund av en miss i CAD-programmet har inte deras position uppdaterats när jag har flyttat dom. Och sedan har programmet sparat ut skärfiler för spanten med dom gamla positionerna. Så nu har vi en massa spant med råtthål skurna för plåtskarvar som sitter på andra ställen:

rathole_problem

Det blir en massa extrajobb såklart att flytta dom. Jag kan ju skylla på att det är CAD-programmets fel men det blir ju inte mindre jobb för det…


  3 Responses to “Nämenvaf….? Råttorna har gnagt på fel ställe!”

 1. Njaeäe
  Egentligen är det så att det finns en inbyggd funktion i programmet som heter “Andra nödvändig genomförningar”. Det är en ruta som man kryssar i. Det var nog den du glömde att avmarkera.
  Nu gäller det bara för oss andra att försöka återskapa vad du hade tänkt dig använda dessa råtthål till “egentligen”.
  Elen är ju redan dragen men om du vill ha redundans på kablaget är det här en “golden oportunity”.
  Rörpost system för post-it lappar i små tuber kan vara en annan tanke som har slagit dig.

  Ett tredje och ganska intressant förslag till återanvändning är att du lindar båten som en stor spole, alltså massor av koppar tråd.
  Eftersom du skall till sydpolen så kommer jordens magnetfält att vara nästan vertikalt.
  Båtens vertikal rörelse kommer att se till att magnetfältet rör sig i spolen och därmed kommer ström att alstras i spolen.
  Och se där, helt plötsligt har du massor av el att leka med.
  Disko, elmotor, osv.

 2. Och jo, “vattentät fog” låter som en bra grej på en båt! Hur många ställen pratar vi om?

  Trist med extrajobb, men som du säger. Det är ju lite såna grejor man räknar med att hitta under den fysiska ihopsättningen av en grej som är steget mer komplicerad än bokhyllan Billy.

 3. Superbra Stefan.
  Är månde IKEA en potentiell leverantör av JM60.
  4 ton utskuren aluminium mm plus lock-tight i dunkar.
  Eller skall man bygga ihop den med insex nyckel.