Mar 042009
 

För snart fyra år sen låg jag, Helena, Per och Fia i den lilla marinan i Kuressaare med min Dynamic. Journeyman var på den tiden ett hobbyprojekt med oklar framtid.

Cloud Nine i Kuressaare 2005

Cloud Nine i Kuressaare 2005

När det var dags att segla hemåt blev vädret uselt, och eftersom Helena och jag då var ensamma bestämde vi oss för att hyra en bil och upptäcka Estlands inland ett par dagar i väntan på bättre.

Efter en dag i Tallin tog vi in på nått mysko hotell i hamnen. Innehavarinnan var runt 80, huset slitet och inredningen i plast från 50-talet, och det hela precis lagom bisarrt för att vara väldigt trevligt.

Vid frukosten blev vi hårdintervjuade av denna dam, som blev eld och lågor över allt som hade med båtar att göra, eftersom hon kom från en gammal sjöfararfamilj. Hon insisterade på att Estlands båtbyggare var bäst i världen, och att Journeyman absolut skulle byggas här… Vi hade i alla fall ingenting att göra den här dagen, så i brist på annat åkte vi runt i Tallin och kollade lite planlöst på varv.

Det visade sig snart att alla varv var uppköpta av  BLRT Group, en gigantisk ryskägd koncern. Till och med vaktpersonalen i infarterna var ryska. Men väldigt trevliga och väldigt engelskttalande. Så innan vi visste ordet av satt vi i koncernens marknadschef bil och blev guidade runt på området och förevisade 300.000-tonnare som dom skurit upp på mitten för att förlänga, och liknande.

Efter en trevlig kopp te uppe på direktionsvåningen konstaterade vi att Journeyman nog inte var något projekt för dom, men Mr Maslov som han hette rekommenderade ett litet varv i Kuressaare…

Dagen efter var vi där och inspekterade. Vår guide var den tekniske chefen Mark Muru.

Jag och Mark Muru på Baltic Workboats i Nasva.

Jag och Mark Muru på Baltic Workboats i Nasva.

Nu jobbar inte Mark på Baltic Workboats längre, utan har startat ett nytt varv.

Fyra år senare har jag haft väldiga problem att hitta någon som kan tillverka min köl. Den är alldeles för lång och smal och tung för att kunna göras i aluminium. Det blir för svagt helt enkelt. Så planen var att göra den i SSAB Oxelösunds fina “Keel Steel“. Problemet är bara att det inte finns någon i Sverige som velat ta på sig jobbet att tillverka den…

Men nu har den frågan löst sig.

Kölen kommer att tillverkas i Tallinn.

På BLRT Group.


  One Response to “Cirklar som sluter sig…”

  1. Who goes around, comes around.
    eller som det heter på Svänska.
    Üpp såm en pankaká, ned som en sôl.